Real Madrid’in 893 Milyon Euro’luk Yeni Stadı: Yeni Bernabéu
Santiago Bernabéu, en son teknolojiye sahip, konforlu ve güvenli bir stadyum oldu. Taraftarlar için unutulmaz deneyimler sunacak.
Bekleyiş sona erdi. Santiago Bernabéu’da top yeniden döndü. İspanya Ligi takımlarından Real Madrid, uzun süredir beklediği yeni stadyumuna José Bordalás’ın başında bulunduğu Getafe maçıyla kavuştu. Ayrıca Real Madrid ligdeki ilk üç maçını kendi isteğiyle evinde oynayacak.
Kapasitesi 6.000 kişi daha artırılarak 87 bin 044 kişiye çıkarılan yeni stadında ilk maçını 2-1 kazanan Real Madrid, eski yuvasına galibiyetle geri döndü.
Dünyanın en tanınmış stadyumlarından biri olan Santiago Bernabéu, ilk olarak 1947 yılında inşa edilmiş ve mimarlar Manuel Muñoz Monasterio ve Luis Alemany Soler tarafından tasarlanmış olup şu anda İspanya’nın en büyük ikinci stadyumudur.
Real Madrid Üyeleri Meclisi, 1947’de açılışı yapılan Santiago Bernabéu Stadı’nın yeniden yapılanmasını 23 Eylül 2018’de onayladı. Çalışmalar 2019-20 sezonunun sonunda başladı ve 2023-2024 sezonunun açılış maçı ile sona erdi.
Yenilenen Santiago Bernabéu Stadyumu, futbol maçlarının yanı sıra basketbol maçları, konserler ve diğer etkinliklere de ev sahipliği yapacak çok amaçlı bir spor kompleksi haline getirildi. Yeniden yapılanmaya esas olarak yeni bir açılıp kapanabilen çatı, geri çekilebilir bir saha, daha alçak bir tribün, daha iyi görüşe sahip yeni kulübeler, katlanır bir tribün, hareket kabiliyeti kısıtlı kişiler için ayrılmış koltuklar ile kapasitesi toplam 6.000 kişi daha artırılarak daha çok seyirci kitlesine erişildi. Stadyum eskisinden daha avangard bir görüntüye ve en son teknolojiye, konfora ve güvenliğe sahip oldu.
Bu dönüşümle birlikte, yeni dinlence, restoran ve eğlence alanlarıyla Santiago Bernabéu daha modern, konforlu ve güvenli bir stadyum haline geldi. Stadyum yapısının içine e-spor için kapalı alan ve 360 derecelik muhteşem bir video skorbord yerleştirildi.
İspanyol mimarlık stüdyoları L35 ve Ribas & Ribas ile Alman stüdyosu GMP Architecten tarafından tasarlanan ve 106 metre uzunluğunda, 530 ton ağırlığındaki kirişlerle donatılan kavisli stadyumun dış cephesi aydınlatabilen ve yansıtabilen çelik bantlardan ve değişken çizgilerden oluşan yeni sarmalayıcı görüntüyü vurguluyor ve stadyumun dışındaki 14.000 çelik levha sürücülerin veya çevredeki evlerin gözlerini kamaştırmayacak şekilde yerleştirildi. Bir zamanlar taş olan yerlerde artık çelik var.
Daha fazla giriş kapısı sayesinde tüm misafirler için güvenlik, erişilebilirlik ve tahliye koşulları iyileştirildi. Castellana’da alışveriş merkezinin yıkılması ve rampalar, yürüyen merdivenler ve asansörlerin yer aldığı iki yeni kulenin inşası gerçekleştirildi. Castellana ve Padre Damián taraflarında stadyumun en yüksek seviyesine kadar yeni yürüyen merdivenlerin kurulmasıyla seyirci trafiği de daha akıcı hale getirildi.
Sahayı kötü hava koşullarından koruyacak ve yılın 365 günü konforlu ve çalışır durumda kullanılmasına olanak sağlayacak 12 adet kafes kirişli yeni açılır kapanır çatı 15-20 dakika kadar kısa sürede açılıp kapanmaktadır. Tasarım, havacılık, sanayi ve rüzgâr teknolojisinde yaygın olarak kullanılan ve ağırlığının önemli ölçüde azaltılmasına olanak tanıyan bir malzeme olan çelik-kompozit hibrit ile güçlendirilmiş lastik sırtlarından oluşan bir yapıya dayanıyor.
152.000 metrekarelik stadyumun içinde çim saha yer altında depolanacak. Geri çekilebilir saha, 25 metreden fazla derinliğe ulaşan ve altı kattan oluşan yeraltı seviyesinde yer alıyor ve yer altı sulama sisteminin yanı sıra saha çimleri için ultraviyole aydınlatmaya sahip. Bu tasarım, stadyumun konserler, beyzbol, tenis maçları veya başka tür etkinlikler için de kullanılmasına olanak tanıyacak; çimler geniş şeritlere bölünerek stadyum zemininin altına yerleştirilecek ve gerektiğinde hidrolik asansörlerle yükseltilecek. Bu geri çekilebilir oyun yüzeylerine sahip diğer stadyumlar arasında Birleşik Krallık’taki Tottenham Hotspur Stadyumu, Japonya’daki Sapporo Dome, ABD’deki University of Phoenix Stadyumu, Hollanda’daki Gelredome ve Almanya’daki Veltins-Arena yer alıyor.
Yeni Bernabéu’yu en büyük inşaat mühendisliği projelerinden biri yapan rakamlardan bazıları;
- 57.545 metreküp beton kullanıldı, bu da Madrid’in Retiro Parkındaki büyük göletteki su hacmine eşdeğer.
- 33.172 ton yapısal çelik kullanıldı, bu da 120 Airbus 380 uçağına eşdeğer.
- Kullanılan oluklu çeliğin ağırlığı ise 7.305 ton yani Eyfel Kulesi’nin ağırlığına eşdeğer.
- Stadyumun yeni ‘dış yüzeyi’ veya cephesi için kullanılan paslanmaz çelik, Bilbao’daki Guggenheim Müzesi’nin cephesinin iki katına eşdeğer olan 46.500 metrekarelik bir alana sahip.
- Eş zamanlı kullanılan vinçlerin yük kapasitesi 4.106 ton olup, bu da 400 Cibeles heykelinin aynı anda kaldırılmasına eşdeğer.
- Kullanılan kazık ve mikro kazıkların doğrusal uzunluğu 50.000 metre; bu, Fransa’yı Manş Denizi üzerinden Birleşik Krallık’a bağlayan Eurotünel’in uzunluğuna eşdeğerdir.
Burası ‘dünyanın en iyi stadyumu’ New Bernabéu 😉
Ayrıca İtalyan futbol kulüpleri Inter Milan ve AC Milan, ikonik San Siro’nun yerini mimarlık stüdyosu Populous tarafından tasarlanan bir stadyumun alacağını duyurdu.
Animasyon Videosu
İnşaat Videosu
Dwg Çizimler İndirmek İçin Buraya Tıklayın.