Sayaç okumaya veda! Akıllı sayaç dönemi başlıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi akıllı sayaç sistemi uygulaması sayesinde uzaktan fatura kesmek için tüm çalışmalarını tamamladı. Pilot bölgeler tespit edildi.

Sayaç okumaya veda! Akıllı sayaç dönemi başlıyor
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler hayatımızın farklı noktalarına hızla etki etmeye devam ediyor. Bu gelişmelerin karşımıza çıktığı en son yer ise faturalarımız oldu. Uzun zamandır eski ve bilindik yöntemlerle okuması yapılan faturalar için düğmeye basıldı. Uzaktan sayaç okuma sistemi, çok kısa süre içerisinde devreye girecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) sayaçları uzaktan okuyacak teknolojiyi hayata geçirmek için düğmeye bastı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından pilot bölgelerde başlayacak uygulamayla Haziran ayı itibariyle sayaç verilerine kablosuz haberleşme metoduyla ulaşılacak. Fiziksel sayaç okumalarda yaşanan hatalar ve sorunlar bu sayede ortadan kalkacak.

İlk Deneme Su Sayaçları İçin Olacak

Fiziksel sayaç okumada yaşanan hataların ve sorunların önüne geçilmesi için akıllı sayaçları ciddi manada gündemine alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), pilot olarak seçtiği bölgelerde uygulamalara başlıyor. Başlangıç olarak sadece su aboneleri için başlayacak uygulamaya, yapılacak testlerin ardından doğalgaz sayaçları da dahil edilecek.

Pilot bölge olarak seçilen Esenler İlçesi 15 Temmuz Mahallesi’ndeki TOKİ Konutları ile Beykoz İlçesi Riva Mahallesi’nde Düşler Vadisi Riva Konut Projesi’ndeki su sayaçları artık yerinden değil uzaktan okunacak. Esenler İlçesinde yer alan 2 bin 124, Beykoz’da bin 500 konutta Haziran ayından itibaren bu projeye başlanacak.

İlk Hedef 20 Bin Akıllı Sayaç

Akıllı sayaç sistemin, devreye alınmasıyla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi personel, zaman ve maliyet açısından ciddi tasarruf ve verimlilik sağlayacak. Teknolojiyi doğru kullanma ve hizmetlerine uyarlama ilkesiyle akıllı sayaç alt yapısını hayata geçirdiklerini kaydeden İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, 2022 yılında toplam 20 bin adet akıllı sayaca geçiş işlemini tamamlamayı ve bu sayaçların uzaktan doğru okunmasının sağlanmasını planladıklarını açıkladı.

LoRaWAN teknolojisi kullanan akıllı sayaçlar

İstanbul genelinde halen belirli alanlarda test çalışmaları yaptıklarını aktaran Mermutlu, konu hakkında şu ifadeleri kullandı:

Akıllı sayaç projesiyle her ay tüketicinin konutuna giderek gerçekleştirdiğimiz okuma işlemlerini uzaktan gerçekleştirebileceğiz. Yine açma-kapama gibi yerinden yaptığımız işlemleri de uzaktan gerçekleştirebileceğiz. Ayrıca İstanbulda bulunan tüketicilerimize de tüketim değerleri ile ilgili de anlık veri sunabileceğiz. Bütün bunları gerçekleştirirken hem zamandan hem de maliyetlerden ciddi seviyede tasarruf da sağlayacağız. Şu an konuyla ilgili test aşamasındayız. Yapılacak analizler neticesinde sistemin verimli olması halinde İstanbul geneline yayılmasını hedefliyoruz.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İSTTELKOM’un telekomünikasyon altyapı kısmını üstlendiği projede, LoRaWAN teknolojisi kullanılıyor. ’”LoRaWAN” haberleşme sistemini sayesinde sayaç okuma, açma, kapama gibi işlemler uzaktan kontrollü bir şekilde yapılacağı aktaran İSTTELKOM AŞ Genel Müdürü Yücel Karadeniz, proje sayesinde iş gücü maliyetlerinde ciddi manada tasarruf elde ederek ekonomik katkılar sağlamayı hedeflediklerini açıkladı.

LoRaWAN Teknolojisi Nedir?

LoRaWAN teknolojisi son dönemde oldukça popüler olup (Uzun Menzilli Geniş Alan Ağı) verilerin uzak mesafeye, çift yönlü, açık kaynak, güvenilir, düşük güç tüketimi ve maliyetle aktarılmasını sağlayan kablosuz IoT haberleşme teknolojisidir. Radyo frekans aralıklarını verimli bir şekilde kullanan LoRa, açık alanda 15 km mesafeye kadar bağlantı kurabilirken, uç noktada bu sisteme bağlı cihazlar 8 yıldan 15 yıla kadar sorunsuz ve verimli olarak iletişimi sürdürebilmektedir.

Benzer İçerik

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.