Temelde Topraklama İşlemi
Temel topraklama, bilinen en sağlıklı topraklama yöntemlerinden biridir. Henüz inşaatın başlangıcında, temel aşamasında iken binaların temel topraklamasına başlanması gerekir. Temelde inşaat demirleri arasından döşenen galvaniz iletken ile yapılır. Bu iletken belirli aralıklarla inşaat demirlerine bağlanır. Yine belirlenen birkaç noktadan topraklama iletkenine ait uçlar dışarı çıkarılıp bağlantı filizi olarak bırakılır. Bu uçlar, eşpotansiyel topraklama baralarına bağlandıktan sonra topraklanmak istenen tüm sistemler bu baralara bağlanmak suretiyle topraklamaları yapılmış olur.
Temel topraklayıcı kapalı bir ring şeklinde yapılmalıdır ve binanın dış duvarlarının temellerine veya temel platformu içine yerleştirilmelidir. Çevresi büyük olan binalarda temel topraklayıcı 20×20 m’lik gözlere bölünmelidir. Her birkaç metrede bir inşaat demirlerine bağlantı yapılmalıdır.
1) Öncelikle bir Elektrik Mühendisi tarafından Topraklama Projenizin olması gerekmektedir.
2) 5 cm lik ende 5 mm galvanizli şeritler Radye ya da sürekli temel demiri üzerinden klemenslerle birbirine bağlanarak projesinde olduğu gibi genelde ızgara biçiminde geçirilir.Ve beton dökümü esnasında kayma olmaması için bağ telleri ile demirlere tutturulur.
3) Özellikle projenize bakarak Binada trafo, jeneratör ya da asansör tesisatınızın geldiği yerlerden topraklama şeritlerinin geçmesine dikkat edilir.
4) Projenize göre kolonlardan yukarı beton içinden çıkarılır. (Bazı imalatlarda çıkarılmıyor Bence en üst kat kolonlarına kadar çıkarılması gerekiyor.)
5) Projenizde belirlenen yerlerde, binanınızın büyüklüğüne göre galvanizli şerit perde içinden geçirilerek uygun bir yerde dışarda en az 3 m lik çukurlar açılarak demir kazıklar ile toprağa gömülür.
6) Kırmızı toprak dediğimiz kaliteli bahçe toprağı ile çukurlar kapatılırken, tabaka tabaka sulanır ve sıkıştırılır.
7) Bina elektrik tesisatı normal topraklaması zaten yapılmaktadır.
8) Not olarak yazayım paratoner tesisatı eski bir uygulamadır. Ucuzdur. 50, 75,100,125 m radyoaktif şemsiyenin kapsadığı alanın içini koruma esasına dayalı bir yaklaşımdır. Artık büyük ve ciddi binalarda Faraday kafesi uygulanmaktadır. Pahalı bir sistemdir. Bununla ilgili bilgiyi İnternetten bulmanız mümkündür.