Türkiye fay hattı haritası ve fayların geçtiği şehirler
AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritası ile ülkemizdeki aktif fay hatları ve tehlike derecelerini paylaştı Bu harita ile fay hatları üzerindeki şehirler belli oldu
Ülkemiz 6 Şubat 2023 sabahına büyük bir acı ile uyandı. Uzmanlar tarafından yüzyılın felaketi olarak ifade edilen merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki iki deprem 10 ilimizde maalesef çok sayıda vatandaşımızı yitirmemize sebep oldu. Kahramanmaraş depremi ülkemizin bugüne kadar yaşadığı en büyük deprem felaketlerinden biri olarak kayıtlara geçti. Yaşanan bu büyük depremlerin ardından Türkiye fay hattı haritası araştırması ülke genelinde hız kazandı. İşte Türkiye deprem haritası ile fay hatlarının geçtiği illere ait tüm detaylar yazımızda.
Türkiye Deprem Tehlike Haritası
Türkiye Deprem Tehlike Haritası Afad tarafından yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde yenilenerek, 18 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmış, 1 Ocak 2019 tarihinde ise ülke genelinde yürürlüğe girmiştir. Proje, AFAD Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında yürütülmüştür. Ayrıca, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından da projeye büyük bir destek verilmiştir. Ayrıca “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği” de yine aynı tarihli Resmi Gazetede yayınlanmış olup, eş zamanlı olarak ülke genelinde yürürlüğe girmiştir.
Türkiye Deprem Haritası
Ülkemizde Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı yer almaktadır. Üstte yer alan deprem haritasında kırmızı renkte görülen iller birinci derece deprem bölgesi, pembe renke olanlar ikinci derece deprem bölgesi, sarı olan iller üçüncü dereceden deprem bölgesi olarak kabul edilmektedir.
Birinci Derece Riskli Bölgeler
Ülkemiz üzerinde meydana gelen tüm deprem hareketlenmeleri, şiddet ve fay hattı aralığına ve buralardan elde edilen değerlere göre birinci veya beşinci derece arasında olmak üzere derecelenmiştir. Birinci derece deprem bölgesi kendi arasında en riskli deprem bölgesi alanını oluşturuyorken, beşinci bölge ise bu derecelendirme kriterleri içerisinde en az risk grubuna sahip illeri ifade etmektedir.
Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse depremin derece kat sayısı arttıkça, risk azalmaktadır. Ülkemizde bölgesel düzlükte 1. 2. 3. 4. veya 5. gibi deprem belirten risk derecelendirmeleri aynı yerde genellikle toplanmamaktadır. Konuyu bir örnekle açıklamak gerekirse; İstanbul, deprem riski en yüksek illerden biri olmasına rağmen sahip olduğu ilçeler kapsamında bazı ilçeleri birinci kısımda, bazı diğer ilçeleri ise ikinci, üçüncü ve dördüncü risk gruplarında yer almaktadır. Bu bakımdan her bölgenin kapsamış olduğu fay hattı ve aktifliğine göre risk derecesi hesaplanmaktadır.
Yukarıda yer alan haritadan da anlaşılacağı üzere; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt birinci derece riskli bölgelerdir.
İkinci Derece Riskli Bölgeler
Yine yukarıda yer alan harita detaylı bir şekilde incelendiğindeİ Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak illeri başta olmak üzere Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum ikinci derece riskli bölgelerdir.
Üçüncü Derece Riskli Bölgeler
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir ve Gaziantep ilimizin bazı bölgeleri,
En Az Riskli Bölgeler
AFAD tarafından yayınlanan Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan illerimiz ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.
Alıntı:https://www.afad.gov.tr/turkiye-deprem-tehlike-haritasi