Türkiye güneş paneli üretiminde ABD’yi geçmeyi başardı

Dünya çapında yenilenebilir enerji kaynakları arasından güneş paneline yatırım yapanlar ve kullananlar arasında Türkiye ABD’yi geçmeyi başardı.

Türkiye güneş paneli üretiminde ABD’yi geçmeyi başardı
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tüm dünya artık fosil yakıtlara bağımlılığını azaltma ve veda etme kararı aldı. Bunun yerine hızla yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelecek. Tabii bu değişim ve dönüşüm hayal edildiği kadar kısa sürede gerçekleşmiyor. Keza Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nin de bu değişim ve dönüşüme yönelik planları da 10 yıllık konjenktür üzerine yapılmış durumda. Benzer bir şekilde ülkemizde bilhassa son dönemde tüm dünyada oldukça popüler olan güneş paneli üretimi konusunda 2030 yılına kadar her yıl üretimi katlayarak arttırmayı planlıyor. Peki şu anda hem ülkemiz hem de dünya ne durumda?

Türkiye’de Yıllık 8 bin MW Güneş Paneli Üretimi Yapılıyor

Dünya çapında yenilenebilir enerji kaynakları arasından güneş paneline yatırım yapanlar ve kullananlar arasında Türkiye artık ilk 10’un içerisinde. Fakat söz konusu güneş paneli üretimi olduğu zaman konumumuz daha da iyi. Ülkemiz Avrupa’da birinci, dünyada ise dördüncü sırada yer alıyor.

Tüm dünya ülkelerinin mevcuttaki kurulu güneş enerji panellerine detaylıca bakıldığında (2021 verileri) 300 bin MW üretim ile ilk sırada son dönemin yükselen yıldızı Çin yer alıyor. Hemen Çin’in ardından ise 95 bin MW ile Amerika Birleşik Devletleri ve 74 bin MW ile yine önemli bir uzak doğu ülkesi olan Japonya yer alıyor. Türkiye ise ancak bu listede kendisine 16. sırada yer bulabiliyor. Fakat ülkemiz 2022 yılı ilk çeyreğinde tüm dünyayı etkisi alan pandemi-savaş vb olumsuzluklara rağmen büyük bir atılım yaparak bu listede ilk 10’a girmeyi başardı.

Zira üretim sayılarına incelendiğinde tablo biraz daha netleşiyor. İşte tüm dünya da en çok güneş paneli üretimi yapan ülkeler:

  • Çin-124 bin MW
  • Vietnam-14 bin MW
  • Türkiye-7 bin 960 MW
  • Malezya:-7 bin 400 MW
  • Amerika Birleşik Devleteri-5 bin 700 MW
Konya Karapınar Güneş Enerjisi Santrali

Bununla birlikte ülkemizin 2030 yılına kadar olan hedef ve projeksiyonuna baktığımızda tüm yenilebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayacak seviyeye ulaşması amaçlanıyor. Bu noktada toplam da 41 GW Güneş, 33 GW rüzgar, 32 GW de Hidro-elektrik enerji olacak. Diğer alternatif kaynaklar arasında ise 5’er GW ile kömür ve biyokütle, 4 GW de jeotermal enerji enerji yer alacak.

Tüm bu yapılan çalışmalarla Türkiye’nin enerji anlamında dışa bağımlılığının azalması ve hatta ve hatta bir noktada sonlanması bekleniyor. Ayrıca yenilenebilir enerjilerin hava temizliğine yapacağı olumlu katkı da tüm dünya için oldukça faydalı olacak. İlaveten halihazırda dünya dördüncülğünde yer aldığımız panel üretimin de Çin’in ardından 2.liğe yerleşebilirsek ihracat kazançları da katlanarak artacaktır.

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/mayis-ayinda-elektrigin-634u-yenilenebilir-kaynaklardan-106714/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.