Türkiye’nin geliştirdiği çipli betona 7 ülkeden talep

Çipli betona dünyadan ciddi talep yağıyor. Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile dünyada da adından söz ettiriyor. 7 ülke sistem için başvuruda bulundu.

Türkiye’nin geliştirdiği çipli betona 7 ülkeden talep
📢 Üye olmadan dosya (gold içerikler hariç) indirebileceğinizi biliyor musunuz? Youtube sayfamıza abone olduktan sonra istediğiniz içeriğe yorum yazabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Riskli yapıların dönüşümü için son yıllarda birçok önemli ve değerli projeyi hayata geçirmeyi başaran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2018 yılı Aralık ayından bu yana kullandığı Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile dünyada da adından ciddi manada söz ettiriyor. 7 ülke bu özgün sistem için başvuruda bulundu.

Yapıların doğal afetler karşısında can ve mal güvenliğini koruyacak şekilde üretilmesinde öncelikle beton kalitesinin izlenmesi amacıyla son dönemde yürütülen önemli çalışmalar neticesinde geliştirilen Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) birçok alanda da kıymetli ödüllere layık görüldü. İlgili Bakanlık tarafından 2018 yılı içerisinde hayata geçirilen Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) sayesinde yapı projesinde belirtilen beton sınıfına ve standartlara uygunluğunun belirlenmesi ve beton dökümü esnasında görevlilerin, görevlerini layıkıyla yerine getirip getirmediklerinin de kontrolü yapılıyor. Bu sistem ile birliklere yapılarda kullanılan betonların Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojisi (RFID) sayesinde kimlik kazanması sağlanıyor. Ayrıca tüm ülke genelinde çeşitli manipülasyonu ve spekülasyonu engelleyecek şekilde tasarlanmış beton test cihazları ile laboratuvar deneyleri gerçekleştiriliyor.

Dünyadan Ciddi Talep Yağıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen etkin çalışmalar neticesinde geliştirilen Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS), dünya genelinde bu özelliklere sahip bir izleme sisteminin bulunmaması ve sistemin elde ettiği başarı sebebiyle birçok ülke tarafından örnek alındı.

Sistemin başarılarını takip eden ülkeler de ilgili bakanlık nezdinde görüşmeler yaparak, ülkelerinde bu yerli ve milli teknolojiyi uygulamak için taleplerini ilettiler. Bu kapsamda Azerbaycan, Özbekistan, Arnavutluk, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden EBİS’i kendi ülkelerinde uygulamaya yönelik taleplerin geldiği belirtildi.

RFID Çipler, Darbelere Karşı Yüksek Dayanıklı Çip Modeli Seçildi

Betonun yapısına göre, farklı tip, model ve özelliklerdeki RFID çiplerin tespit edildiğini belirten Bakanlık açıklamasında; bu çiplerin Afyon, Düzce ve Karaman illerinde detaylı bir şekilde test edildiği ve darbelere karşı yüksek dayanım sergileyen çip modelinin özenle seçildiği aktarıldı. EBİS Projesinin Ar-Ge sürecinin tamamlanmasına müteakip Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Savunma Sanayi Başkanlığı arasında 4 Şubat 2018 tarihinde bir İş Birliği Protokolü imzalandığı belirtildi.

Aselsannet Tarafından Yüzde 100 Yerli ve Milli Cihazlar Üretildi

Açıklamada, projenin AselsanNet firması tarafından yüzde 100 yerli ve milli; RFID Okuyucular, IP Kameralar, Mini PC, GSM Modem, Kesintisiz Güç Kaynağı ve Akıllı Kilit gibi detaylı ve bir o kadar önemli özellikleri bulunan prototip bir beton kırım cihazı üretilerek Eskişehir ilinde pilot çalışmaların yapıldığı kaydedildi.

Prototip cihaz başarısının istenilen seviyede olması sebebiyle 650 adet beton test cihazının üretildiği ifade edilen açıklamada, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından izin belgeli laboratuvarlarda bu cihazların ücretsiz olarak kurulumları ve kalibrasyonlarının gerçekleştirildiği ifade edildi.

Kullanıcıların sisteme kolaylıkla ve kısa sürede ulaşabilmesi için çeşitli yazılımların hazırlandığı bildirilen açıklamada, yazılımlardan elde edinilecek verilerin muhafazası için bir veri merkezinin kurulduğu ve doğal bir felaket anında bu verilerin kurtarılabilmesi için de felaket kurtarma merkezi olarak işlev göreceğinin altı önemle çizildi.

Bakanlığın Taşra Teşkilatında görev yapan personel ve görevlilerine yönelik ülke genelinde detaylı eğitimler düzenlendiği ifade edilen açıklamada, kullanıcıların tüm sorunlarına da hızla çözüm sağlanabilmesi için 7/24 hizmet veren bir çağrı merkezinin de kurulduğu aktarıldı.

EBİS’in Kullanılmasıyla Yüzde 99,45 Oranında Yüksek Bir Başarı Oranı Yakalandı

Sistemin tüm ülke genelinde layıkıyla uygulanmaya başlamasının ardından yüzde 99,45’lik yüksek bir başarı yakalandığı, bu sistemin tüm yapılarda kullanılmasının yaygınlaştırılması için de çalışmalar yapıldığının altı çizildi. Ayrıca, Türkiye’de bu zamana kadar üretimi olmayan RFID etiketlerin üretimine 7 Nisan 2020 tarihi itibariyle başlanarak, birçok sektörde kullanım yeri bulan bu teknolojinin yerlileştirildiği ve millîleştirildiği ifade edildi.

EBİS İle Betonlara Ait Tüm Aşamalar Detaylı Bir Şekilde Denetleniyor

EBİS sayesinde yapılarda kullanılan tüm verilere rahatça ulaşıldığı belirtilen açıklamada ayrıca şu bilgilere yer verildi:

“EBİS teknolojisi sayesinde hangi inşaatta hangi sınıf betonun kullanıldığı, bu betonun hangi beton mikserinden, hangi gün ve saatte alındığı, deneyler için kaç adet numune hazırlandığı, deneylerin hangi laboratuvarda kim tarafından gerçekleştirildiği, beton dökümüne yapı denetim görevlilerinin iştirak edip etmediği, numunelerin ilgili standardında belirlenen sürelerde şantiye mahallinde ve kür havuzunda uygun koşullarda bekletilip bekletilmediği rahatça denetlenebilmektedir.”

EBİS Pek Çok Alanda Ödüle Layık Görüldü

10 Ağustos 2022 tarihi itibariyle toplam 279 bin 651 inşaattan 22 milyon 41 bin 317 adet taze beton numunesi alındı ve incelemeye tabi tutuldu. EBİS teknolojisi, 2019 yılında Avrasya İnşaat Mimarlık Mühendislik ve Tasarım Proje Festivalinde İnovasyon Ödülü, 2019 yılı Türkiye Marka ve Kariyer etkinlikleri haftası kapsamında yılın E-Dönüşüm Projesi, 2020 yılında Türkiye Bilişim Derneğince düzenlenen 2020 Bilişim Ödülleri arasından Kurumsal Süreçlerde Fayda ödüllerine layık görüldü.

Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/pasifik-okyanusu-tabaninda-sari-tuglali-yol-kesfedildi-106714/

Emrah Anıl Demir
Merhaba ben Emrah Anıl DEMİR. 2009 yılında  Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak mezun oldum. An itibariyle Gazi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimime, Anadolu Üniversitesi'nde Uluslar Arası İlişkiler  ve Atatürk Üniversitesinde Adalet Bölümünde eğitim ve öğrenim hayatıma devam etmekteyim.
    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.