Yeni istihdam kapısı yenilenebilir enerji oldu
Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından yapılan bir çalışmada yenilenebilir enerji alanında bir yılda dünya genelinde 700 bin istihdam artışı olduğu açıklandı.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yürütülen detaylı bir çalışmada, tüm dünyada salgının etkileri ve büyüyen enerji krizine rağmen yenilenebilir enerji alanında bir yılda dünya genelinde yaklaşık 700 bin istihdam artışı oldu.
Dünyada yaklaşık olarak yenilenebilir enerji alanındaki istihdamın ise 12.7 milyon olduğu tahmin edildi. Rapor genel olarak; yenilenebilir enerji alanının hızla büyümesinin süreceği ve istihdam artışına ciddi katkı sağlayacak alanlardan biri olduğunun altını çizerken, hükümetleri ve yenilenebilir enerji sektörünü, güçlü istihdam artışı için evde yapılabilecek işlere yönelik arayışlar geliştirmesini önerdi.
Çalışmada, yenilenebilir enerjide istihdam artışını sağlayan ana unsurun iç pazar büyüklüğü olduğu önemle vurgulandı. Yenilenebilir enerjide en hızlı gelişim gösteren sektörün güneş enerjisi olduğu, dünya çapında 4,3 milyon kişinin bu sektör aracılığıyla yaratılan işlerde istihdam edildiği belirtildi. ILO ve IRENA’nın ortak çalışması neticesinde hazırlanan raporda, sadece istihdam değil, insana yaraşır işler, iklim değişikliğiyle mücadele, tedarik zincirlerindeki iyileşme yönünden de yenilenebilir enerjinin oldukça önemli olduğuna işaret edildi.
Avrupa’nın Ana Gündem Maddesi Rüzgar Enerjisi
Rapor, yenilenebilir enerjiyi yeni ve son derece önemli bir istihdam yaratma alanı olarak tanımlayıp kamuya destek verme önerisi getirirken, yeni döneme uygun şekilde bütün bileşenleri evden yapılabilecek işlere odaklanma önerisini de ortaya koydu. Buna göre, yenilenebilir enerji güçlü bir iş sağlama etkisine sahip olduğunu ispatladı. Evden yapılması mümkün işlere yönelik kamunun politikalar geliştirmesi, endüstrinin bu yöndeki iş yaratma kapasitesi dikkate alınarak desteklenmesi de aynı rapordaki tavsiyeler arasında yer aldı. Bu unsurun sadece istihdam değil, enerji tedarikinin sağlıklı ve düzenli işlemesine de katkı vereceği vurgulandı.
Raporda, bilhassa son dönemde Güneydoğu Asya ülkelerinin PV ve biyoyakıt üretiminde öne çıktığı, Çin’in rüzgara yatırımlarının ciddi manada arttığı belirtilirken, Avrupa ülkelerinin rüzgar enerjisineağırlık verdiği belirtildi.
Benzer İçerik: https://www.insaatim.com/turkiyenin-ilk-hibrit-enerji-santrali-projesi/