Yurtdışı İnşaat Hizmetlerinde Yapılması Gereken Düzenlemeler
Özellikle Pazar olarak kabul ettiğimiz AB ülkeleri, İrlanda, Almanya, Yugoslavya, Slovakya, Hırvatistan, Bulgaristan, Romanya, Rusya, Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Türkistan gibi ülkelerde belirlememiz gereken taahhütler şunlar olmalıdır:
1. Çifte vergilendirmeyi önlemek amacı ile bir devletin vatandaşları, diğer devletin vatandaşlarının aynı koşullarda karşı karşıya kaldıkları veya kalabilecekleri vergilemeden ve buna bağlı mükellefiyetlerden değişik veya daha ağır vergilemeye ve buna bağlı mükellefiyetlere tabi tutulmamalıdır.
2. Müşavirlik için TMMMB onaylı firmalara kısıtlama olmaksızın yeterlilik verilmesi gerekmektedir.
3. Mühendislik için uluslararası kabul görmüş Türk Üniversitelerinin (İTÜ,ODTÜ, Bilkent, Boğaziçi vb) onayının, kısıtlama olmadan kabul edilmesi.
4. Yatırım yapılan ülkenin gerçek kişilerle ilgili belirlediği kısıtlamaların uzman işçilik , mühendis,mimar ile esnetilmesi.
5. Yurt dışına iş yapmak isteyen yatırımcı firmaların Mesleki deneyimlerini ispatlayacak bir sivil toplum örgütüne üye olması istenmelidir.
6. Konunun bir diğer önemli boyutunu da sektörde istihdam edilecek işçilerin standardı oluşturmaktadır.Bu konuda sendikamız ile kurucuları arasında bulunduğumuz Türkiye İnşaat ve Tesisat İşçileri Eğitim Vakfı’nın (İNİŞEV) değerlendirmeleri şu şekildedir.
İşçilerin mesleki bilgilerini belgeleyen ”sertifikasyon sistemi” inşaat ve tesisat hizmetleri sanayinde her geçen gün önemini artırmaktadır .Özellikle yurtdışı taahhüt işleri için götürülecek elemanların sertifikalı olması, bir çok ülke tarafından istenilmektedir .
Ülkemizde henüz ”sertifikasyon sistemi” kurulamamıştır. Hazırlanan ”Ulusal Meslek Standartları Kurumu Kanun Tasarısı” ise henüz yasallaşmamıştır.
Avrupa Birliği için uyum yasaları hazırlanmaya başlanılmıştır. İşgücünün belli standartlara göre yetiştirilmesi Avrupa Birliğince aranan şartlardan biridir .
Bugün ülkeler arasında yaşanan acımasız rekabet ortamında, başarılı olmanın önemli faktörlerinden biri de, beşeri kaynakların gelişen ve değişen teknolojiye göre eğitilmesidir. Bu eğitimde; özellikle Avrupa Birliği ülkelerindeki meslek standartlarının da dikkate alınması ve eğitimi başarı ile bitirenlerin sertifikalandırılması ile birlikte, önümüzdeki yıllarda bu konuda görülecek büyük bir sorun şimdiden çözülmüş olacaktır.
”Ulusal Meslek Standartları Kurumu Kanun Tasarısı’nın” yasalaşması ve denkliğinin özellikle Avrupa Birliği ülkelerine kabul ettirilmesi hem bu ülkelere götürülecek elemanlar hem de yine bu ülkelerden ülkemize gelecek elemanlar bakımından büyük önem arz etmektedir.